Szabolcs Néptáncegyüttes - Nyíregyháza

|

Szabolcs Néptáncegyüttes

Ismertető

Dalanics György

A Szabolcs Néptáncegyüttest 1957-ben alapította Dalanincs György Nyíregyházán, a város leghosszabb múltjával rendelkező amatőr néptáncegyüttese. Az eltelt idő alatt az együttes rangos magyarországi és külföldi fesztiválokon aratott sikereket, mindezek mellé többször járult a „Kiváló Együttes cím is.

Az Együttes volt az első, amely ebből a régióból Nyugat-Európába utazhatott. Már az első ilyen fesztiválról a spanyolországi Oviedo-ból hazahozta az első helyezést. A csoport elnyerte még többek között a belgiumi és az olasz fesztiválok első díjait, és az egyik legrangosabb és legnépesebb nemzetközi táncfesztivál – a dijoni fesztiválkülöndíját is. Európát beutazva megfordult már Lengyelországban, Ausztriában, Svédországban, Hollandiában, a németországi Iserlohn-ban, a törökországi Afyon-ba, Moszkvában és Bakuban is.

képrészlet Káin és Ábel c. műből

A Táncegyüttes táncaiban őrzi a Kárpát-medence folklórjának hagyományait. Célja, a hagyományos tánckultúra megőrzésén túl olyan koreográfiák készítése, melyek túlnyúlnak a hagyományos paraszti stílusokon és formákon, valamint olyan művek felújítása, melyek valamikor meghatározó alapművei voltak a hazai néptáncművészetnek. Szívesen vállalunk szerepet más művészeti ágakkal közösen létrehozott előadásokban. Rendszeres résztvevője vagyunk tánctáboroknak, jelentős hazai és nemzetközi fesztiváloknak.

Vitathatatlan érdeme a csoportnak, hogy a mára nagymama, nagypapa korba lépett alapítók gyermekei is táncosok lettek, unokáik, dédunokáink pedig táncosok lesznek.

<< vissza az előző lapra

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Önkormányzata
Nyíregyháza Város Önkormányzata
Nyíregyháza Megyei Jogú Város
Nemzeti Kulturális Alap
Nemzeti Együttműködési Alap
Seerose Kft.

Szabolcs Néptánc Egyesület

4400 Nyíregyháza, Semmelweis u. 15.
e-mail: info@szabolcsneptanc.hu
Adószám: 19202145-1-15