Szabolcs Néptáncegyüttes - Nyíregyháza

|

EFOP-1.3.5-16-2016-00258

Közösség, Érték, Tolerancia - generációk közti önkéntes program Nyíregyházán
Projekt ismertető

Kedvezményezett neve: Szabolcs Néptánc Egyesület
Projekt címe: Közösség, Érték, Tolerancia - generációk közti önkéntes program Nyíregyházán
A szerződött támogatás összege: 24 818 510 Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt megvalósításának kezdőpontja: 2017.01.01.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.01.01.
A projekt azonosító bolcsszáma: EFOP-1.3.5-16-2016-00258


A projekt célja

A projekt célja a Nyíregyházán élő 14-35 éves, valamint 60 éven felüli korosztály társadalmi felelősségvállalásának elősegítése az önkéntes tevékenységekbe való bekapcsolódással, a helyi hagyományok ápolásával, a kultúra és a közösségfejlesztés eszközeivel. A program továbbá hozzájárul a generációk közti együttműködés elősegítéséhez. Ezen felül hozzá kívánunk járulni a Nyíregyházán élő családok, kisközösségek összetartozásának erősítése, a helyi értékek és hagyományok ápolásához, a kultúra, mint közösségépítő tevékenység által a társadalmi szolidaritás, tolerancia növeléséhez.
A projekt keretében megvalósult programok

2018.02.23. - Gyerekek, fiatalok számára fejlesztő kézművesfoglalkozás megvalósítása

A Tehetség Műhely programsorozatunkban a gyerekek és fiatalok számára biztosítunk fejlesztő foglalkozásokat. Célcsoportunk az Apróka óvodás csoport és az ifjúsági Csicsergő csoport tagja. E rendezvényünkön a tél búcsúztatásának ünnepe, a farsang hangulatának megfelelően álarcokat készítettek különböző dekorációs anyagokkal díszítve valamint vicces figurákat alkottak a gyerekek. A foglalkozásvezető folyamatosan segítette az alkotások készítését, melyet a gyerekek örömmel mutattak szüleiknek és büszkén vitték haza.


2018.02.23. - Közösségi aktivitás erősítését célzó esemény: „Néptáncos Farsang”

Egyesületünknél hagyomány, hogy a tél végén megrendezésre kerül a Néptáncosok farsangja, mely az idén székhelyünkön, a Kölyökvár emeleti dísztermében valósult meg. A megnyitó után az Apróka csoport farsangi műsora következett. A koreográfiában eszközökkel hangos zörgésekkel zavarták el a telet. A táncbemutató után mindenki felkészült a jelmezversenyre. A Szabolcs Néptáncegyüttesen kívül az Apróka csoport óvodás korú, a Csicsergő csoport iskolás korú, a Nefelejcs csoport felnőtt és nyugdíjas korú táncosai mellett néhány szülő is beöltözött a jelmezes felvonuláshoz. A sorszámokkal együtt színpadon mutatkoztak be az 5 fős zsűri előtt. Minden korosztály a neki tetsző ajándékokkal lett díjazva. A felnőtt és nyugdíjas csoportok tagjai meglepetés műsorokkal készültek. Négy vicces produkció került bemutatásra, melyet szintén a zsűri értékelt és díjazott. Láthattunk paródiát, mesejátékot és táncos műsort is, melyek hangos nevetésre késztették a nézőket. Az est hangulatát tovább fokozta Kósa Péter prímás által vezetett zenekar népzenei előadása.


2018.01.21. - „Profik táncháza"

A „Profik táncházát” januárban hirdettük és valósítottuk meg. A táncház vezetője Ignácz Gergő művészeti vezetőnk. Az általa összeállított táncrend tartalmazott keménytelki legényest és páros táncokat, kalotaszegi legényest és páros csárdást, kalocsai asszonycsárdást. A már biztos tudással rendelkező táncosok a tanult táncanyagok lépéseit kombinálva, párcserékkel táncolhattak a táncház vezetőjének irányításával.


2018.01.14. - Családi generációs táncház

Januárban Családi generációs táncházat hirdettünk és valósítottunk meg. A táncház vezetője Ignácz Gergő művészeti vezetőnk. Az általa összeállított táncrend tartalmazott keménytelki táncokat és kalocsai táncokat. Az idősebbek és fiatalabbak is képviseltették magukat rendezvényünkön. A tájegységekre jellemző lépéseket a táncház vezetője mutatta be a jelenlévőknek. Majd együtt, párcserékkel gyakorolhatták ki a tagjaink.


2017.12.30.: Közösségi aktivitás erősítését célzó esemény

Tagjaink közül a fiatalok és az idősebb korosztály is eljött közösségi programunkra, melynek helyszíne a Krúdy Gyula Art Mozi volt. A vetítés után a közösségi szobánkban megosztottuk a filmmel kapcsolatos élményeinket.


2017.12.16. - Gyerekek, fiatalok számára fejlesztő kézművesfoglalkozás megvalósítása

A Tehetség Műhely programsorozatunkban a gyerekek és fiatalok számára biztosítunk fejlesztő foglalkozásokat. Célcsoportunk az Apróka óvodás csoport és az ifjúsági Csicsergő csoport tagja. E rendezvényünkön a szeretet ünnepe, a karácsony hangulatának megfelelően asztali díszeket készítettek fenyőágakból, tobozokból, valamint karácsonyfára akasztható díszeket, hópelyheket, angyalkákat alkottak a gyerekek.


2017.12.16. - Családi Generációs táncház

A Kölyökvár dísztermében tagjaink és családtagjaik egy vidám táncházzal ünnepelték az év végét.


2017.12.08. - Lengyel-Magyar barátság napja

December 08- án hagyományosan minden évben megrendezésre kerül a Lengyel-Magyar barátság napja, a Lengyel karácsonyi est. A Szabolcs Néptáncegyüttes tagjai már több éve rendszeres előadói az eseménynek. Ezért ismételten meghívást kapott az együttes, mint fellépő. Egy 15 perces műsorral készültek a vendégeknek. Ezt követően egy fergeteges táncházzal szórakoztatták és mozgatták meg az esemény részt vevőit.


2017.11.04. - Gyerekek, fiatalok számára fejlesztő kézművesfoglalkozás megvalósítása

A programsorozat kézművesfoglalkozásainak előre betervezett témáit a helyi programunknak megfelelően az évszakokhoz, a jeles napokhoz és népszokásokhoz igazítjuk. Fontosnak tartjuk, hogy a modern világgal ötvözve a gyerekekben tovább éljen népünk kulturális gyökere, így megismerhetik szépségeit és értékeit egyaránt. E rendezvényünkön az angolszász Halloween ihlette a témát, melynek alapján a gyerekek nagyon helyes pókokat, szellemeket, töklámpásokat (gumilapból), álarcokat készítettek. A foglalkozásvezető folyamatosan segítette az alkotások készítését, melyet a gyerekek örömmel mutattak szüleiknek és büszkén vitték haza.


2017.11.04. - Közösségi aktivitás erősítését célzó esemény

Tánccsoportjaink számára egy újabb közösségi aktívitás erősítését célzó rendezvényt valósítottunk meg egy angolszász ünnepkörhöz kapcsolódóan, a Halloween ünnep szellemiségében. Rendezvényünket az Apróka óvodás csoportja, az ifjúsági Csicsergő csoport és csaladtagjai, az együttes és egyesület számára hirdettük meg. Nagy készülődés előzte meg a „Halloween Party”-t, minden résztvevő izgatottan „változott át” az általa hozott jelmeznek megfelelően smink és a kiegészítők segítségével, mivel a Party a „Rémségek szépségversenyével” kezdődött, melynek zsűrizését 3 egyesületi tagunk vállalta. A szépségverseny után a résztvevők közül csapatokat alakítottunk ki, mivel egy ügyességi verseny következett. A csapatok az épületen belül 5 helyszínen kialakított állomást jártak végig, ahol különböző feladatokat teljesítettek (Szókirakó, Almahalászat, Lufi fújás, Múmia készítés, Szellemkör).


2017.08.28. - Családi folkdélután Marosvásárhelyen

Családi folknapunk első programja a marosvásárhelyi vendéglátóink körbe vezettek minket városukban a helyi nevezetességeket bemutatva. Beszélgetések során nem csak tanulhattunk, hanem tapasztalatokat is cseréltünk a helyi hagyományápolás feladatainak megvalósításával kapcsolatban. A hazautazás Erdély és nevezetességeinek további megismerésének jegyében telt. Első úticélunk Sáromberke volt, ahol a Teleki-kastélyt látogattuk meg. Következő megállónk a Kemény-kastély Marosvécsén, ahol a kastély megtekintése után gr. Wass Albert író sírjánál tettük meg tiszteletünket. Utolsó állomásunk Zsibó, ahol a Wesselényi-kastély megismerése után a „Vasile Fati” botanikus kertben tettünk sétát.


2017.08.27. - Családi folkdélután Marosvásárhelyen

2017. augusztus 25-27. között került megrendezésre a Marosvásárhelyiek Világtalálkozója és a VII. Bolyais Világtalálkozó Marosvásárhelyen. Az eseményeknek a városban több helyszín adott otthont. A Vásárhelyi Forgatag elnevezésű program díszvendége Nyíregyháza Város volt. A projekt segítségével a magyar kultúrát Nyíregyháza város hungarikum értékű néptánccsoportjaként a Szabolcs Néptáncegyüttes, valamint a Szabolcs Néptánc Egyesület Nefelejcs tánccsoportja képviselhette. A táncosainkat néhány családtag is kísérhette, akik szintén egyesületünk tagjai. Családi folknapunk első programja a Vásárhelyi Forgatagban a Nyíregyházát bemutató Turisztikai sátor előtt egy több generációs táncház megvalósítása volt. A jó hangulatú táncház segítségével szatmári, nyírségi és tirpák lépéseket tudtunk megtanítani a jelenlévőknek. Városunk és megyénk kultúráját tudtuk népszerűsíteni a program támogatásával, melyre büszkék vagyunk.


2017.08.26. - Családi folkdélután Marosvásárhelyen

Családi folknapunk erdélyi utazásának első programja a Bánffyhunyadon található 15. századi Református Templom látogatása volt idegenvezetéssel. Ezután Válaszút községbe utaztunk, hogy megtekinthessük Kallós Zoltán számos díjban részesült néprajzkutató néprajzi gyűjteményét, ahol a csoportunk tagjai személyesen is találkozhattak Erdély legkiemelkedőbb alakjával. Majd Bonchidára mentünk, hogy megismerhessük a Bánffy-kastélyt. Végül a Marosvásárhelyre érkeztünk.2017.08.20. - Jeles Napok: Augusztus 20-ai megemlékezés kenyérszenteléssel

Nyíregyházán 2017. augusztus 16-20 között került megrendezésre egy nemzetközi néptáncfesztivál, mely az összefogás jegyében valósulhatott meg. Augusztus 20-a nemzeti ünnepnapunkon valósult meg a rendezvény zárása. 17 órától a rossz időjárási viszonyok miatt a Váci Mihály Művelődési Házban lett megtartva az ünnepélyes kenyérszentelés, majd a táncosok a megszentelt kenyerek felszeletelése után kínálták a jelenlévőket. Polgármesteri köszöntés, majd a nemzeti ünnepség után a fesztivál zárógálája következett. A zárógálát követően az Inczédy György Kollégiumban Magyar est valósult meg, melynek házigazdája egyesületünk volt. A magyar táncház vezetése, táncbemutató, tánctanítás mellett önkénteseink az egész este folyamán biztosították a külföldi csoportok teljes körű vendégül látását.


2017. 05.19. - Helyi hagyományokat bemutató közösségi program

A Szabolcs Néptánc Egyesület szívügyének tekinti a Nyíregyháza környékére jellemző tirpák hagyományok ápolását, továbbadását. Május 19-én a Kölyökvár belső udvarán megvalósítottunk egy tirpák hagyományú közösségi napot, amin a Szabolcs Néptánc Egyesület csoportjainak tagjai a családjaikkal együtt vettek részt. A tirpák gasztronómia néhány elemének megismertetése mellett a délután folyamán tirpák népdalok tanítása valósult meg. Ebben az időszakban névnapot és szülinapot ünneplő tagokat dalokkal és jó kívánságokat tartalmazó rigmusokkal felköszöntették. A gyerekek a belső udvari kertben biztonságosan játszhattak családias közösségi napunkon. A program ideje alatt a táncteremben vetítésre került az egyesületünk kezdeményezésre és számos nyíregyházi szervezettel összefogásban 2016.oktoberében megvalósult „Tirpák földön híres lagzi, nyíren, réten kár kihagyni” című tirpák lakodalmas Magyar Televízió által készített felvétele. Népzenekar is kapcsolódott rendezvényünkhez, így az estét szabad táncolással fejezhetünk be.


Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Önkormányzata
Nyíregyháza Város Önkormányzata
Nyíregyháza Megyei Jogú Város
Nemzeti Kulturális Alap
Nemzeti Együttműködési Alap
Seerose Kft.

Szabolcs Néptánc Egyesület

4400 Nyíregyháza, Semmelweis u. 15.
e-mail: info@szabolcsneptanc.hu
Adószám: 19202145-1-15